7 ימים, 7 מתכונים

ההתארגנות לאוכל במהלך כל ימי חג הפסח היא מורכבת, עם שפע ארוחות חג, אורחים וטיולים, תוך כדי מגבלות אוכל לא פשוטות. ד"ר ברוריה שר, דיאטנית קלינית בלאומית, חוסכת לכם את כאב הראש, ומציעה לכם מתכון בריא וכשר לפסח, לכל אחד מימי החג!

היום הראשון של פסח – סלט קינואה, גרעיני רימון ופטרוזיליה

כמויות עצומות של שאריות אוכל ממלאות את המקרר, וגם אם לא אירחתם, בוודאי קבלתם הביתה כלים על גבי כלים של מטעמים. כל מה שנותר הוא להוסיף סלט טרי ומרענן, כדוגמת סלט קינואה, גרעיני רימון ופטרוזיליה – סלט שהוא גם תוספת!

המצרכים:
2 כוסות קינואה
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס גרעיני רימון או חמוציות קצוצות
2-3 גבעולי סלרי קצוצים דק
בצל ירוק קצוץ דק (אופציה)
אגוזי מלך או לוז קצוצים דק

לרוטב:
שמן זית
מיץ לימון
מלח ופלפל

ההכנה:
1. לשטוף את הקינואה, להניח בסיר, להוסיף 4 כוסות מים ולבשל עשר דקות.
2. לצנן את הקינואה לטמפרטורת החדר.
3. להוסיף את הפטרוזיליה, גרעיני הרימון, הסלרי הקצוץ והאגוזים. לערבב בעדינות.
4. להוסיף את הרוטב, מלח ופלפל, ולערבב בעדינות.

טיפים:
ניתן להכנה יום מראש.
מתאים לארוחה משפחתית חגיגית או לארוחת מזנון.
ניתן להחליף את הפטרוזיליה בכוסברה.

ספירת פחמימות:
1 כף גדושה = 7 גרם פחמימות או 1/2 מנת פחמימה.

היום השני של פסח – דג סלמון אפוי במשחת עשבי תיבול

חייבים מנוחה מארוחות כבדות, אבל בכל זאת רוצים להרשים? עייפתם מלעמוד במטבח, אבל האורחים מתדפקים בדלת? נתח דג סלמון אפוי במשחת עשבי תיבול, הוא מנה טעימה ובריאה, שבוודאות תשמח את המשפחה, מבלי להתאמץ!

המצרכים:
נתח דג סלמון טרי או קפוא
מיץ לימון

החומרים למשחת הציפוי:
1/2 צרור פטרוזיליה
3-5 שיני שום פרוסות
כמה ענפי טימין טרי / כפית טימין יבש
2 ענפי רוזמרין
1/2 צרור גבעולי אורגנו טריים
1/2 כוס אגוזי מלך שבורים
1/2 כוס שמן זית
1 כפית מלח

ההכנה:
1. לשטוף את הדג ולהשרות במקרר במיץ לימון למשך 20 דקות לפחות.
2. הכנת משחת הציפוי: להסיר את העלים של עשבי התיבול מהגבעולים. במערבל מזון לערבב את שמן הזית עם שיני השום, המלח, עלי הטימין, הפטרוזיליה ועלי הבזיליקום, עד לקבלת משחה.
להעביר לקערית, לקצוץ בסכין את אגוזי המלך ולערבב עם המשחה.
3. להוציא את הדג ממשרה מיץ הלימון ולייבש בעזרת מגבת נייר.
4. להניח את הדג כשהעור כלפי מטה בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, למרוח את הדג בחלקו העליון במשחת הציפוי ולעטוף את הדג בנייר אפייה.
5. לחמם תנור ל-180 מעלות, לאפות את הדג בתנור למשך כ-20 דקות, מכוסה בנייר אלומיניום. יש להשגיח שהדג לא יתבשל יתר על המידה.
6. ניתן להעביר את התנור למצב צלייה, להסיר את נייר האלומיניום ולצלות כ-5 דקות נוספות להשחמה ולאוהבים דג עשוי כהלכה.

טיפים:
מומלץ למרוח את הדג במשחת הציפוי שעות לפני הארוחה ולהשאירו במקרר עד שעת הארוחה.
מומלץ לתכנן כך שהדג ייכנס לתנור כחצי שעה לפני הארוחה.
משחת הציפוי שומרת על עסיסיות הדג.

היום השלישי של פסח – עוגיות גרעינים ואגוזים פריכות

יוצאים להתארח ולא רוצים להגיע בידיים ריקות? עוגיות גרעינים ואגוזים פריכות אינן מכילות קמח או גלוטן ולכן מתאימות לחג הפסח. בכל עוגייה כמות מזערית של סוכר, כלומר – הקינוח המושלם!

חומרים לכ-50 עוגיות:

המצרכים:
1/2 כוס גרעיני חמניות
1/2 כוס גרעיני דלעת
1/2 כוס בוטנים שבורים
1/2 כוס שקדים קצוצים גס בסכין
1/2 כוס אגוזי מלך שבורים
1/2 כוס שומשום
1/2 כוס שוקולד צ'יפס לבן
1/2 כוס סוכר חום או סוכרה דיאט
2 חלבוני ביצה בגודל L

ההכנה:
1. לחמם תנור ל-150 מעלות.
2. להכניס לקערה את האגוזים, הגרעינים והשוקולד צ'יפס, להוסיף סוכר, ואת החלבונים לערבב בעדינות בעזרת כף עד לקבלת תערובת אחידה.
3. להניח מהתערובת בעזרת כף על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
4. לאפות ב-150 מעלות, כ-30 דקות או עד להזהבה קלה.

טיפים:
במתכון סה"כ 3 כוסות של אגוזים וגרעינים, בפסח יש להשתמש בשקדים ואגוזים כשרים לפסח. בשאר ימות השנה ניתן לגוון את הסוגים לפי טעמם של בני הבית ולפי המצוי במזווה.
זמן האפייה הוא ארוך יחסית לעוגיות המכילות קמח, והטמפרטורה נמוכה יותר.
ניתן להחליף את הסוכר בכמות זהה של סוכרה דיאט או סוכר לייט (המכילים סוכרלוז). זמן האפייה יתארך לכ-50 דקות.

ספירת פחמימות לעוגיות עם סוכר:
1 עוגייה = 3 גרם פחמימה
2 עוגיות = חצי מנת פחמימה

היום הרביעי של פסח – פסטרמה ביתית עם תערובת עשבי תיבול

יוצאים לטייל? פוגשים חברים לפיקניק פסח אביבי ומהנה? שדרגו את הארוחה באמצעות פסטרמה ביתית עם תערובת עשבי תיבול (באדיבות השף ד"ר רני פולק). את ההכנה של הפסטרמה יש להתחיל יומיים קודם. למרות הרשימה הארוכה של ההוראות, ההכנה פשוטה במיוחד, ומתקבל נתח עסיסי, מושלם לפיקניקים, ולכל ארוחה.

מצרכים לכ-40 פרוסות פסטרמה:

למשרה הנתח:
1 מחצית חזה הודו שלם (מחצית פרפר, משקל 750 גר')
1/2 בקבוק יין לבן יבש
1 כפית סילאן
1 כף חרדל

למשחת הציפוי:
1 כף חרדל דיז'ון גרגרים
1 כף פטרוזיליה קצוצה
1 כף טימין קצוץ
1 כף אורגנו קצוץ
1/2 כפית מלח גס
1/2 כפית פלפל שחור טחון גס
1 כף דבש תמרים ללא תוספת סוכר
2 כפות שמן זית כתית מעולה
2 שיני שום קצוצות

ההכנה:
1. נקו את חזה ההודו משאריות שומן וקשרו אותו לצלייה.
2. הכניסו לקערה גדולה את היין הלבן, הסילאן והחרדל, וערבבו היטב. הכניסו את הנתח והשרו אותו ל-24 שעות במקרר.
3. ערבבו את כל חומרי המשחה בקערה גדולה, למשחה אחידה.
4. סננו את נתח ההודו מהנוזלים, הכניסו אותו לקערה עם משחת התבלינים, וערבבו היטב למריחת המשחה כציפוי אחיד.
5. השרו ל-24 שעות במקרר.
6. חממו את התנור לחום הגבוה ביותר שלו במצב גריל.
7. הניחו בתנור רשת ומתחתיה תבנית לאיסוף השומנים.
8. הניחו את נתח ההודו על הרשת וצלו אותו כשלוש דקות עד להשחמה, הפכו עד ליצירת מעטפת שחומה של הנתח.
9. הנמיכו את החום ל-180 וצלו למשך 45 דקות (18 דקות + 18 דקות לכל חצי ק"ג פסטרמה) או עד שמד חום הבשר מורה על 76 מעלות צלזיוס במרכז הנתח.
10. הוציאו את הנתח ושימו על כלי נקי, כסו בנייר אלומיניום ותנו לנתח "לנוח" כ-15-20 דקות (אם אתם מוותרים על שלב זה, הביאו את הנתח לטמפ' של 78 מעלות צלזיוס).
11. חתכו לפרוסות ושמרו במקרר 3 ימים או במקפיא 3 חודשים.

היום החמישי של פסח – אנטיפסטי בחמישה צבעים

האכילה האינסופית של החג מתחילה להכביד? אנטיפסטי בחמישה צבעים, מנה שיש בה את כל ההמלצה היומית לצריכת ירקות בחמישה צבעים, עמוסה בסיבים תזונתיים, דלת שומן, פשוטה להכנה ופשוט – טעימה!

המצרכים:
עגבניות תמר (בעונה) חתוכות לחצאים או לרבעים
פלפלים אדומים וצהובים
קישואים חתוכים לרבעים או לפרוסות
שומר חתוך לרבעים
חצילים חתוכים לקוביות
לימון חתוך לקוביות
בצל סגול חתוך לרבעים
סלקים חתוכים לרבעים
ראש שום חצוי לרוחבו
שמן זית
טימין
3-4 שיני שום כתושות
חומץ בלסמי כשר לפסח

ההכנה:
1. לחתוך את הירקות.
2. להניח את הירקות (מלבד החצילים) בתבנית מרופדת בנייר אפייה. את הסלקים בתבנית נפרדת.
3. לערבב את השום הכתוש, החומץ הבלסמי והטימין עם שמן הזית.
4. למרוח את הירקות בשמן המתובל בעזרת מברשת.
5. לערבב את קוביות הלימון עם החצילים ולהוסיף לתבנית הירקות.
6. לחמם תנור אפייה ל-200 מעלות, במצב צלייה (גריל).
7. להכניס את הירקות לתנור, לצלות ולערבב כמה פעמים במשך הצלייה.
8. הירקות מוכנים כשהם רכים ושחומים, זמן האפייה של כל ירק הוא שונה.

היום השישי של פסח – כרעיים אפויים ופריכים

ערב חג היום, עוד ארוחה חגיגית ומפוארת. מנת הכרעיים האפויים והפריכים, אהובה על מבוגרים ועל ילדים כאחד, ומושלמת לארוחת החג.

המצרכים:
6 כרעיים ושוקיים של עוף, ללא עור ושומן גלוי

למשרה:
כוס מיץ תפוזים או כוס יין לבן
2 כפות חרדל דיז'ון מגורען
4 שיני שום קצוץ

למשחת המריחה:
4 כפות רסק עגבניות
2 כפות חרדל דיז'ון מגורען
בזיליקום, פפריקה, אורגנו, טימין
4 שיני שום כתוש

לתערובת הציפוי:
כוס קמח מצה
חצי כוס אגוזי מלך קצוצים
טימין
אורגנו
פפריקה מתוקה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות אגוזי מלך קצוצים

ההכנה:
1. לערבב בקערה את מרכיבי המשרה ולהשרות בה את חלקי העוף למשך שעה או לילה.
2. לערבב בקערית את המשחה למריחה.
3. לערבב את תערובת הציפוי, קמח מצה, התבלינים ואגוזי המלך הקצוצים, ולפזר על צלחת שטוחה בשכבה אחידה.
4. להוציא את חלקי העוף מן המשרה, למרוח אותם במשחה, לטבול את חלקי העוף משני צדדיו בתערובת הציפוי ולהניח בתבנית חד-פעמית מרופדת בנייר אפייה.
5. לאפות בתבנית מכוסה בנייר אלומיניום, בטמפרטורה של 180 מעלות, למשך כ-45 דקות.
6. להסיר את הכיסוי ולאפות כ-15 דקות נוספות, או עד שהציפוי הופך שחום.

טיפים:
אפשר לקצר תהליכים על ידי דילוג על שלב ההשריה ומריחת את העוף במשחה.

היום השביעי של פסח – גוואקמולה

מיציתם את המצה עם קוטג', לא יכולים לראות יותר מצה עם סלט ביצים, ואפילו מיואשים ממצה עם שוקולד (מעט!)? הגענו לישורת האחרונה של החג, ונציין את הסוף הקרב עם ממרח גוואקמולה, מטבל אבוקדו מקסיקני, שישדרג כל מצה!

המצרכים:
4 יחידות אבוקדו רכים
2 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות קטנות
מיץ לימון מ-2 לימונים לפחות
מלח ופלפל לפי הטעם
עירית/בצל ירוק/בצל אדום – קצוץ דק
2 טיפות טבסקו
שן שום כתושה

ההכנה:
1. לחצות את האבוקדו ולהוציא את הגלעין, להוציא את התוכן בעזרת כף לקערה ולמעוך בעזרת מזלג.
2. להוסיף את מיץ הלימון, העגבניות, הבצל הקצוץ התבלינים, ולערבב.

טיפים:
מתאים להגשה בארוחת הערב, או כמתאבן באירוח, וכסלט בארוחת מזנון. ניתן לגוון על ידי הוספת טונה משומרת לקבלת סלט טונה טעים, מזין ומעניין.